AKCIJA NA KAMINSKE VLOŽKE HITZE -20%!

Pon, sre, pet: 7-16h
Tor,čet: 7-18h
Sob, Ned, prazniki: zaprto

Kaj morate vedeti preden kupite štedilnik na drva?

Štedilniki na drva niso le del slovenske tradicije; predstavljajo tudi most med preteklostjo in prihodnostjo naših domov. V mnogih gospodinjstvih še vedno služijo kot srce doma, kjer se zbere družina, se ustvarja toplina in kuha hrana. Ne gre le za aparate, ki izpolnjujejo osnovne funkcije ogrevanja in kuhanja; so simbol domačnosti, združevanja in trajnosti.

 

V tem članku bomo raziskali kratko zgodovino štedilnikov na drva, pogledali bomo vrste štedilnikov na drva in se podali v njihove funkcionalnosti. 

 

Zgodovina štedilnikov na drva

Štedilniki na drva imajo v slovenski zgodovini globoko ukoreninjen pomen. V preteklosti so bili v mnogih gospodinjstvih osrednji del doma, kjer se je kuhalo, peklo in tudi ogrevalo prostore. Narejeni so bili iz osnovnih materialov kot so opeka in železo, in so služili kot osnovni vir toplote v hladnih zimskih mesecih. Poleg tega so bili mestom druženja in izmenjave novic, kjer se je ob večerih zbirala celotna družina.

 

Evolucija do današnjih dni

S tehnološkim napredkom so štedilniki na drva doživeli pravo preobrazbo. Današnji modeli so izdelani iz naprednih materialov, kot so nerjaveče jeklo, keramika in celo steklokeramične plošče. Učinkovitost in izkoristek energije sta se dramatično izboljšala, zaradi česar so ti štedilniki zdaj tudi okolju prijaznejši.

Toda kljub vsem tehničnim izboljšavam, so ohranili svoj tradicionalni čar in estetiko, ki spominja na preprostejše čase. Tako v modernih kot v rustikalnih kuhinjah, štedilniki na drva še vedno ponujajo kombinacijo funkcionalnosti in estetske privlačnosti.

 

Danes lahko izbirate med različnimi vrstami štedilnikov, ki segajo od osnovnih do visoko tehnoloških modelov s povezljivostjo na pametne naprave. Vendar v osnovi, ne glede na tehnične specifikacije in dizajn, ti štedilniki ohranjajo svojo osnovno funkcijo in simboliko: prinašajo toplino in združujejo družine, tako kot so to počeli že generacije pred nami.

 

Štedilniki na drva in njihove funkcionalnosti 

 

Skupno gledano, štedilniki na drva nudijo širok spekter funkcionalnosti, ki se razteza od osnovnega ogrevanja prostora, do naprednih možnosti, kot so kuhanje, pečenje, ogrevanje sanitarne vode in celo ogrevanje drugih prostorov v domu. Zaradi svoje večnamenske uporabe in energijske učinkovitosti, ostajajo štedilniki na drva priljubljen izbor za mnoge

 

Ogrevanje prostora

Štedilnik na drva deluje na osnovi kurjenja lesa, s čimer ustvarja toploto, ki je potrebna za ogrevanje prostora. Toplota se širi v prostoru preko konvekcije, kar pomeni, da se zrak ob štedilniku segreje in nato naravno kroži po prostoru. To omogoča, da je prostor, v katerem je štedilnik nameščen, prijetno topel. Nekateri modeli imajo tudi vgrajene ventilatorje za hitrejšo distribucijo toplote. Ta način ogrevanja je ne samo učinkovit, ampak tudi energijsko učinkovit, saj dobro izkoristi energijo, ki jo pridobi ob gorenju drv.

 

Kuhanje in pečenje

Poleg ogrevanja prostorov štedilniki na drva omogočajo tudi kuhanje in pečenje različnih vrst hrane. Tradicionalno so štedilniki imeli kuhalno ploščo in pogosto tudi vgrajeno pečico. Moderne različice štedilnikov na drva nudijo še več – od steklokeramičnih kuhalnih plošč do pečic z digitalnimi termostati. To vam omogoča, da lahko pripravite vse, od preproste kave do celotnega kosila ali večerje, kar je še posebej priročno v primeru izpada električne energije.

 

Dodatne možnosti štedilnikov na drva

Vendar štedilniki na drva niso omejeni samo na ogrevanje in kuhanje hrane. Sodobni modeli omogočajo tudi ogrevanje sanitarne vode in celo oddaljenih prostorov v vašem domu. To je še posebej koristno v večnadstropnih hišah ali večjih domovih, kjer ena sama naprava lahko služi kot centralni vir ogrevanja. Naprednejši modeli imajo možnost priključitve na centralni ogrevalni sistem in s tem še dodatno povečajo svojo funkcionalnost.

 

Tipi štedilnikov na drva

Izbira tipa štedilnika na drva je zelo odvisna od vaših prostorskih zahtev, estetskih preferenc in potreb po funkcionalnosti štedilnika. Tipe štedilnikov ločimo na dve kategoriji

  • Samostoječi štedilniki na drva 
  • Vgradni štedilniki na drva 

 

Samostoječi štedilniki na drva

Samostoječi štedilniki na drva so v večini primerov oblikovani kot klasični kamini ali peči, ki jih lahko namestite kjer koli v prostoru. Eden izmed glavnih prednosti takšnih štedilnikov je njihova mobilnost. Če želite, lahko štedilnik premestite v drug prostor ali celo v drugo stavbo. Prav tako nudijo večjo izbiro v smislu oblike, velikosti in materialov.

Slabosti vključujejo potrebo po dodatnem prostoru okoli štedilnika, da se zagotovi varnost in učinkovito ogrevanje. Nekateri modeli lahko tudi izgledajo bolj robustno in manj estetsko privlačno.

 

Vgradni štedilniki na drva

Vgradni štedilniki na drva so običajno vgrajeni v zid ali kuhinjsko pohištvo. To jim daje bolj sodoben in urejen videz, ki se lahko bolje vklopi v celotno obliko prostora. Vgradni modeli so tudi bolj praktični za manjše prostore, saj zavzemajo manj površine. Ena izmed slabosti je, da vgradnja zahteva več načrtovanja in je praviloma manj fleksibilna. Poleg tega, enkrat ko je štedilnik nameščen, ga ni mogoče enostavno premakniti ali odstraniti, kar pomeni, da ste omejeni na eno lokacijo.

 

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu 

Ogrevanje vašega doma

Izbira pravega štedilnika na drva je odvisna od vaših potreb po ogrevanju. Če nameravate ogrevati le en prostor, potem je morda najboljša izbira toplozračni model. Za večje prostore ali celo hiše je bolje izbrati etažni štedilnik na drva, ki omogoča distribucijo toplote v druge prostore in celo ogrevanje sanitarne vode. Pomembno je tudi, da preverite energetsko učinkovitost in izkoristek goriva, saj to vpliva na stroške ogrevanja.

 

Estetika doma 

Štedilnik na drva ni samo funkcionalna naprava, ampak tudi estetski element v vašem domu. Razmislite, ali želite klasičen, rustikalen videz ali nekaj bolj modernega. Materiali, kot so keramika, jeklo ali celo litoželezo, lahko močno vplivajo na celoten izgled prostora. Pri izbiri upoštevajte tudi barvo in obliko, saj želite, da se štedilnik sklada z ostalim pohištvom in notranjo opremo.

 

Dodatne funkcionalnosti

Današnji štedilniki na drva pogosto vključujejo različne dodatne funkcionalnosti, ki lahko izboljšajo vašo izkušnjo. Med te sodijo vgrajene pečice za pečenje, termometri za nadzor temperature in izolacijske obloge za boljšo energetsko učinkovitost. Nekateri štedilniki imajo celo vgrajene ventilatorje za hitrejšo distribucijo toplote. Pred nakupom se prepričajte, kateri od teh dodatkov so za vas pomembni in ali jih model, ki ga izbirate, ponuja.

 

Z vsem tem v mislih bo vaša izbira štedilnika na drva bolj premišljena in usmerjena k vašim specifičnim potrebam in željam.

 

Zaključek

Izbira pravega štedilnika na drva je pomembna odločitev, ki lahko izboljša kakovost bivanja v vašem domu. Ne gre le za ogrevanje, ampak tudi za estetiko in dodatne funkcionalnosti, ki jih naprava prinaša. Z pravo izbiro lahko ustvarite prijetno in toplo vzdušje, hkrati pa pripomorete k energetski učinkovitosti vašega doma. V članku smo se osredotočili na različne aspekte, od tipov štedilnikov do njihove funkcionalnosti in dejavnikov, na katere je potrebno biti pozoren pri nakupu.

 

Če ste pripravljeni narediti korak naprej in izbrati štedilnik na drva, ki bo najbolj ustrezal vašim potrebam, vas vabimo, da si ogledate našo ponudbo. Za tiste, ki pa razmišljate o zidanem štedilniku, lahko za več informacij kontaktirate našo podružno dejavnost, Pečarstvo Hrovat. 

 

Razveselili se bomo vašega povpraševanja in vam pomagali najti najboljšo rešitev za vaš dom.

Kontaktirajte nas

VSEZAKAMIN.SI
Grobeljska cesta 2
1234 Mengeš

Pon
7-16h
Tor
7-18h
Sre
7-16h
Čet
7-18h
Pet
7-16h
Sob, Ned, prazniki
zaprto